Att tänka på när man köper sin (första) kostym

Att köpa sin första kostym är ett något som de flesta unga män gör i samband med studenten. Denna studentkostym blir ofta en trotjänare de kommande åren och används uppdelad som festkavaj och i sin helhet som till exempel begravningskostym.

Finns det då något man ska tänka på när man ger sig av för att köpa sin första egna kostym? En sak man definitivt ska tänka på är prislappen. När man är 18-19 år så växer man fortfarande och det kan därför vara smart att inte spendera för mycket på en kostym som man (relativt) fort växer ur.

Istället för att titta på prislappen bör du titta på hur kostymen sitter och sträva efter en så bra passform som möjligt. Låt oss därför titta närmare på kavajstorlekar.

Storlekar på kostymer och kavajer
Många blir förbryllade av kostymstorlekar. Detta mer detaljerade system stämmer inte överens med s/m/l-systemet för så kallad street-wear. Men när man väl förstår sig på principerna bakom så är systemet inte särskilt svårt.

En kostymstorlek består i grund och botten av tre olika mått. Ett som fastställer den generella storleken, ett som fastställer längden på kostymen och ett som fastställer midjemåttet.

Låt oss börja med det generella måttet. Det utgår ifrån bröstet och börjar vanligtvis vid storleken 44 och fortsätter sedan uppåt med jämna tal (46, 48, 50, 52) etc. För varje gång du går upp en storlek blir kavajen större och längre.

Längdmåttet utgår i sin tur utifrån det generella måttet. Är man av normallängd (skulle tro att ca 50 % faller inom denna kategori) så har man den vanligare storleken, till exempel 48. Är man däremot lite kort i rocken brukar man behöva en kostym som är lite kortare (som har kortare kavajärmar, där midjan sitter längre ner och som har kortare byxben). För att få fram storleken som markerar en sådan kortare kostym så ska man fördubbla det generella måttet (!). En kortväxt stl 48 har således kostymstorleken 96. Har skaparen däremot välsignat dig med längd så ska du lägga till en etta före den generella storleken. En långväxt 48 har således storlek 148.

Midjemåttet tillkommer ovanpå detta och bestäms av en bokstav. C är normalmåttet, B är vad som man idag kallar slim-fit medan D är för de något kraftigare byggda. En liten, kortväxt kille som passar i slimfit är således t ex en B96.

Tyvärr har herrekiperingar (för att inte tala om mer vanliga klädbutiker) sällan alla storleker. Kostymer med midjemåttet B är till exempel mycket ovanligt och utbudet av längdstorlekar som 96 och 148 är ofta begränsat. Istället för att markera en smalare kavaj med B-mått har det idag spridit sig en tendens att helt enkelt skriva ut slim-fit inuti kavajen.

För dig som vill konvertera din svenska kavajstorlek till motsvarande engelsk kavajstorlek är det enkelt. Utgå ifrån den svenska siffran för storleken, till exempel 48, och dra bort 10 så får du dess engelska motsvarighet. Lägg sedan till ett S för short, R för regular eller L för long för att markera vilken längd du behöver. En svensk stl C96 är således en engelsk 38S. Som du märker finns inget midjemått med i det engelska måttet. Det beror på att detta mått mer eller mindre är ett okänt fenomen i den anglosaxiska världen.

Hur ska kostymen sitta?

Kunskap om detaljer ger god passform

Är det första gången du ska köpa en kostym kan det förstås vara svårt att veta sin storlek. Du kan då ta ett måttband och mäta dig över bröstet och dela det resultatet med två (96 cm över bröstet = storlek 48). Ifall ditt bröstmått ligger mittemellen två storlekar så har ligger också du emellan två storlekar och bör testa flera olika kavajer i de två storlekarna för att se vilken storlek som generellt sätt sitter bäst. Det finns visserligen hos visa högkvalitativa kostymtillverkare även udda mått (49, 51, 53 etc.) men då är vi i prisklasser långt, långt över de som är lämpliga för en studentkostym.

Hur vet man då om kostymen sitter som den ska? Låt oss börja uppifrån och gå neråt.

Kavajkragen
När du bär kavajen så ska skjortkragen vara högre kavajkragen. Kavajkragen har rätt storlek när skjortkragen (skjortan måste förstås vara rätt storlek när man testar kavajen) sticker ut ca 1 cm över kavajkragen i nacken. Kavajkragen ska ligga emot skjortkragen i nacken (ingen luft ska finnas däremellan) och sedan följa skjortkragen ner mot bröstet. Idealet är att kavajkragen täcker kanten på skjortkragen hela vägen till bröstet.

Detta ideal är svårt att nå med konfektionskostymer, men ett trick är att bära en skjorta med så kallad cut away-krage, då den skjortans kragkonstruktion kraftigt underlättar för bäraren att nå detta ideal.

Kavajslagen
När kavajen är knäppt är idealet att kavajslagen ska ligga platt på bröstet och inte puta ut eller buckla upp sig någonstans. Detta är ideal är dock svårt att nå med konfektionskostymer eftersom de inte är individuellt anpassade och saknar handsytt mellanlägg. Men sträva efter att finna en kavaj där slagen buktar ut så lite som möjligt.

Midjan
En kostym ska följa kroppens naturliga figur likt ett andra skinn och bör därför ha en accentuerad midja. Det betyder att kavajen bör vara timglasformad med sin största inbuktning strax under bröstet och strax över magen (där man naturligt är som smalast). Denna accentuering gör att bäraren ser smalare ut. Tyvärr är det många herrklädesföretag som av någon anledning (förmodligen för att det är billigare) tillverkar kavajer som mer eller mindre liknar fyrkanter. Denna typ av kavaj passar egentligen bara personer som har en mycket kraftig övervikt som helt har förändrat deras silhuett. De personerna är dock väldigt få. Även om det finns många överviktiga så har den övervikten inte förändrat deras grundläggande silhuett (övervikten sätter sig istället på kroppen till exempel som en ölmage) och därför bör även de ha en accentuerad midja.

Magen
En kavaj ska gå att knäppa. När den är knäppt så ska man inte behöva dra in magen och kavajen ska inte vara ansträngd. Får man känslan av att knapparna snart ska flyga av är kavajen för liten. En slim fit kan verka lite ansträngd i tyget när man knäpper den, men så länge knappen inte är ansträngd så är det ok, dock inget eftersträvansvärt.

Ärmen

Korrekt ärmlängd

Kavajärmen ska sluta vid handleden. Skjortärmen ska sluta vid roten av tummen. Mellan handleden och roten av tummen är det ca 1 cm. Så mycket av skjortans ärm ska sticka ut utanför kavajärmen när man står avslappnat med armarna längst med sidan. Att bära en kavaj med för långa ärmar är ett av de absolut vanligaste misstagen en nybliven kavajbärare begår, och på en ung man ser det ut som att han har ärvt sin pappas (för stora) kavaj. Eftersom konfektionskostymer kroniskt har för långa ärmar får du be personalen att korta dem till rätt längd och om affären inte erbjuder den tjänsten bör du ta med kostymen till en skräddare och be honom fixa ärmarna. Vanligtvis kostar det inte mer än ett par hundralappar och det är väl värt investeringen.

Kavajens längd
En kavaj bör inte vara för lång då ser den ut som en överrock och den bör inte vara för kort då blir den feminin. Kavajen ska täcka stussen men inte något mer. Ett enkelt sätt att mäta om kavajen har rätt längd, är att lägga armarna längst med sidan och knyta näven. Om kavajen slutar på mitten av tummen så är längden ok. Självfallet är det ingen större katastrof om det skiljer sig lite, men kavajen bör inte vara längre eller kortare än den knutna näven. (OBS! Detta knep fungerar inte för dig som har oproportionellt korta armar)

Byxmidjan
Kostymbyxor är ofta tillverkade för att sitta strax under navel vilket betyder att de sitter högre än vad många är vana vid. Anledningen att byxorna sitter så högt är för att kavajen och byxorna ska ”flyta ihop” till ett snyggt helhetsintryck. Mannen som fruktar att han med sådana byxor ska visa upp sin bak behöver dock inte oroa sig, sitter kavajen rätt döljer den stussen.

Till kostym bör man alltid använda antingen bälte eller hängslen. Använder man bälte ska dessa matcha skorna, det vill säga till ett par svarta läderskor använder man ett svart läderbälte. Knappt några konfektionskostymer är inte anpassade för att användas med riktiga hängslen vilket gör att bälte är att rekommendera.

Byxbenen
När man står rakt ska byxorna följa med benen ner till skon och dölja den yttersta toppen på skosnörningen och därmed även en bit av hälen. Strumporna ska alltså mer eller mindre inte synas. När man rör på sig kommer de dock att göra det. Har byxorna rätt längd är de inte så långa att tyget bildar en pöl vid skon och de är inte så korta att tyget inte rör skon.

”Rätt” karaktärsdrag på kavajen
Förutom passformen på en kostym finns det ett antal detaljer man kan titta på för att bedöma kvalitet och stilrenhet. Låt oss titta på några av dessa karaktärsdrag och vilka som är rekommenderade för en studentkostym.

Knäppningen
En kostym kan antingen vara enkelknäppt eller dubbelknäppt. En enkelknäppt kavaj knäpps med en eller ett par knappar mitt på magen medan en dubbelknäppt knäpps med knappar på vardera sida om magen. Dubbelknäppt är betydligt mer formellt än enkelknäppt och också mycket svårare att klara av att bära upp.

En enkelknäppt kavaj bör ha antingen två eller tre knappar. En knapp kan möjligen vara acceptabelt på speciella kostymer men har plagget fyra eller fler knappar är det inte en kavaj utan en jacka.

Om en kavaj har två eller tre knappar dikterar god sed att den nedersta av dessa aldrig ska knäppas. På en kavaj med tre knappar kan man antingen knäppa båda de översta knapparna eller med endast den i mitten. Personligen skulle jag aldrig knäppa den översta heller.

Enkel sprund

Sprund
Vid stussen på en kavaj återfinns vanligen sprund. Dessa har två syften 1) att underlätta för rörelse samt 2) att man ska slippa sitta på kavajen när man sätter sig ner. Det mest funktionella är sidosprund. Det betyder att det sitter en slits på vardera sida om stussen. Sidosprund möjliggör för maximal rörelsefrihet och risken är obefintlig att man behöver sitta på kavajen.

En del tycker dock bättre om enkel sprund, så kallade mittensprund. Det är endast en slits vid mitten av stussen. Anledningen till vissas förkärlek till mittensprund är att de tycker att kavajen får en bättre silhuett (följer kroppen mer naturligt) med mittensprund än med sidosprund.

En anledning att vara skeptisk till mittensprund är att det inte helt och hållet fullgör sitt uppdrag. Istället för att, som sidosprund, dra uppmärksamheten ifrån stussen drar mittensprund uppmärksamheten till stussen. Därtill ofta på ett ofördelaktigt sätt. För att ta ett exempel så lägger sig sidosprund snyggt över stussen när man till exempel behöver böja sig ner, medan mittensprud delar sig i två och lämnar en med rumpan bar (nåja, på ett ungefär i alla fall). Om stussen sedan växer oproportionerligt mycket med tiden kan resultatet bli att kavajen blir obrukbar p.g.a. att stussen skjuter isär mittensprunden för mycket och gör att man ser fånig ut bakifrån.

Vilken typ av sprund en studentkostym har bör inte vara en ”deal-breaker” men har de två alternativen att välja mellan så är det bra att veta deras för och nackdelar.

Kavajslagen
På senare år har det funnits en trend med smala kavajslag. Vanligtvis har det försvarats som en del av slimfit-konceptet där allting görs mindre och kortare. Problemet är dock att för smala kavajslag, liksom för korta kavajer, ger ett feminint intryck. Har du otur kan helhetsintrycket bli att du har shoppat på fel sida av affären.

När det gäller formen på kavajslagen är liggande slag att rekommendera. Liggande slag är mer informellt och ser ut att ha ett hack i kavajslaget. Hacket sitter rätt om det sitter ungefär parallellt med nyckelbenen. Alternativet till liggande kavajslag är spetsiga kavajslag som ger kavajen ett mer formellt intryck. Det beror på att spetsiga kavajslag är något som de flesta associerar med smokings och frackar som just har sådana.

På det vänstra kavajslaget ska det finnas ett knapphål. Detta knapphål är traditionellt sett rakt, men på de flesta konfektionskavajer är knapphålet nyckelhålsformat eftersom det är enklare och billigare att tillverka i maskin.

Knappar på ärmen

Working cuffs

En kvalitetskavaj har knappar på ärmen vilka går att knäppa upp. Det är förstås rätt logiskt, varför ha knappar som inte går att knäppa? Att tillverka en kavajärm med knäppbara knappar är dock ett kostnadskrävande moment som de flesta producenter av konfektionskostymer undviker. Därför finns knapparna oftast där endast som utsmyckning.

För de märken som inte kommer i längdstorlekar är det dock en fördel att de inte har knäppbara ärmknappar eftersom det omöjliggör justering av ärmlängden. Detta eftersom då knapphålen skärs upp, går dessa igenom båda de lager tyg som ärmslutet består av, och hålen sitter där de sitter. Om du då behöver förkorta ärmen, kommer snart det nedersta knapphålet att sitta osmickrande nära ärmens slut. Om du skall förlänga ärmen, sitter knapphålen med ens alldeles för långt upp på ärmen.

Detta gör att även många tillverkare av bättre kavajer väljer att lämna knapphålen stängda. Köparen kan sedan själv välja att via sin skräddare genomföra denna tämligen enkla manöver efter att ärmlängden korrigerats till den korrekta.

När det kommer till antalet knappar i ärmslutet är fyra alltid rätt, men det går även bra att ha en knapp mer än antalet på bröstet (gäller ej dubbelknäppta). En enkelknäppt kostym med två knappar kan således ha tre knappar på ärmen.

Knapparna ska antingen vara placerade så de ”kysser” varandra eller är ”stapplade” på varandra. Kyssande knappar sitter bredvid varandra precis så nära att de lätt nuddar (kysser) varandra, medan stapplade knappar är placerade så att de ligger lätta på varandra. Kavajer med uppknäppningsbara ärmar har nästan alltid kyssande knappar av den enkla anledningen att det är det logiskt/funktionella, vilket medför att det också är den mera klassiska looken.

Fickor
En kavaj ska ha minst två fickor och en bröstficka. De nedre fickorna bör ha lock på en traditionell kostymkavaj. Fickor utan lock är mer informellt och uppfattas som ”sportigt” (vilket gör att de kan passa väl på till exempel en blazer).

Traditionellt sett har innerfickan omgärdats av samma tyg som kavajens består av och på så sätt brutits ut ur innerfodret, men även denna detalj sparar de flesta producenter av konfektionskostymer in på.

Färg, mönster och material
En kostym ska bestå av naturliga material. Det betyder i de flesta fall 100% ull. Kostymer som blandats ut med syntetiska material ska man undvika då de ofta betyder att ullen är att lägre kvalitet. Bra ull behöver till exempel inte blandas ut med polyester för att inte skrynkla.

Ska man bara ha en kostym bör man satsa på en som är mångsidig. Det betyder antingen mörkblå (så kallad navy) eller mörkgrå (så kallad charcoal). Båda dessa färger kan användas i såväl formella som informella sammanhang och passar sig både på dagtid och kvällstid. Eventuella mönster bör begränsas till kritstrecksrandigt eller pindots/nailheads, övriga mönster uppfattas som för informella. För en första kostym rekommenderas dock å det starkaste enfärgat.

Skippa den svarta kostymen. Den är svårburen, passar med få färger och uppfattas ofta som grådaskig i soljus. De enda som verkligen behöver helsvarta kostymer är dödgrävare.

Sista ord
Förhoppningsvis hjälper denna korta guide dig att skaffa en kostym som sitter väl och är mångsidig. Vi Drones hoppas det blir en början på en livslång relation mellan dig och kostymer. Om du vill veta mer om hur man väljer en kostym och vad som är skillnaden mellan olika typer av kostymer läsa gärna denna Drones guide.

Relaterat inlägg: Vad den korte eller bredare mannen bör tänka på vid valet av kostym.

Detta inlägg publicerades i Stil och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

53 kommentarer till Att tänka på när man köper sin (första) kostym

  1. Pingback: Hur jag blev rik - ekonomi, entreprenörskap, sparande och investerande » Träning och drönare

  2. Archibald skriver:

    Att tänka på i nästa steg är skjortans passform, där det absolut viktigaste är halsvidden.

    Kort sammanfattat skall du få in en till två fingrar mella kragen och halsen när översta knappen är knäppt. Allt annat är för stort eller för litet.

    Det är även mycket viktigt att sömmen mellan ärm och axel på skjortan sitter på motsvarande ställe där samma söm på kavajen hamnar. Detta vill säga där arm och axel på din kropp möts, och varken några centimeter ner på arman eller upp på axeln. Då är skjortan för stor eller för liten i axelvidden, och ser allt annat än bra ut på dig.

    Oavsett hur snygg eller dyr din skjorta och kostym är, ser det hela hemskt ut om skjortkragen är för vid/stor. Låt ingen, varken förälder eller affärsbiträde intala dig något annat.

    /Archibald

  3. Pingback: Konsumtionsvanor, att praktiskt bygga en basgarderob. « The Drones Club

  4. Fredrik skriver:

    Hej,

    Jag ska ta studenten i vår och undrar om du kan ha något tips över en bra herrekipering?

  5. Archibald skriver:

    Fredrik: Det beror mycket på var du bor i landet, och hur mycket du tänkt lägga på din kostym.

  6. Fredrik skriver:

    Självklart. Det var dåligt formulerat av mig.
    Jag tror att det kan hamna på runt 3500 men inte mer skulle jag säga. Jag bor i Stockholm.

  7. nathaniel skriver:

    Kostymer är dyrt. Riktigt bra kostymer är riktigt dyrt. Tyvärr räcker inte 3500 kr långt.

    Min rekommendation är att du börjar med att gå till Åhlens på Drottninggatan. Där finns en hörna där de har Oscar Jacobsson och SIR. De ligger ungefär i din prisklass. Testa lite olika kavajer och storlekar och försöka fundera på vad du gillar. Oscar Jacobsson är mer traditionell med SIR är mer modernt skuret (t ex lägre midja på byxorna och kortare kavajer).

    Efter det kommer den värsta biten. Att ha tålamod och leta runt! 3.500 kr är på gränsen och därför måste du ut och jaga för att hitta något bra. Då gäller det att både titta i butiker som MQ och H&M (både har mer moderna och smala snitt i kostymerna) och mer traditionella herrekiperingar. Götrich och Lund och Lund behöver du nog inte ens gå förbi, men det kan vara värt att titta in på Rose och Born, Ströms och NK för att botanisera. De mest där kommer nog inte ligga inom din budget men det kan finnas en och en annan kostym. Annars skulle jag nog rekommendera George Sörman, Eric Skoglund och Suits & Shirts. Nu var det ett tag sedan jag var på någon av dessa men om jag inte minns fel så har en del bra ”märkeslösa” kostymer som ligger i övre delen av din budget och som är lite mer traditionella än MQ och H&M.

  8. Malte skriver:

    Vad är erfarenheten av suittuopia?
    Jag är kort ca 170+ så har svårt att hitta kostymen inför studenten. Har kikat ganska länge. Funderar därför att ta en mörk blå där, vilket är ännu svårare att hitta för mig. Hur är kvaliten?

  9. Elias skriver:

    Funderar också på att köpa en kostym från suitopia inför studenten. Mitt problem är snarare att jag har svårt att hitta kostymer som passar för att jag är för lång (2m).
    Kommentar från någon som beställt kostym därifrån tack?

  10. Johan skriver:

    Elias och Malte:

    Om jag minns rätt finns det någonstans här på sidan ett test av just kostymer från suitopia. Det var så jag själv fick upp ögonen för The Drones Club. Har tyvärr ingen egen erfarenhet av suitopia att dela med mig av. Festa inte sönder kostymen bara när studenten kommer 😉 lycka till

  11. Elias skriver:

    Nice! Tack 🙂
    Ska försöka att inte göra det 😉

  12. Mattias skriver:

    I avdelningen om sprund skriver ni att man bör undvika en sprundlös kavaj. Äger en tweedkavaj utan sprund och som jag skulle vilja höja armhålorna på. Skulle en skräddare klara av det eller bör jag leta efter en ny?

  13. nathaniel skriver:

    Det går inte att höja armhålorna på en kavaj. Det är tyvärr fysiskt omöjligt (du skulle få ett stort hål i kavajen där armhålan tidigare slutade)

  14. Pingback: Tips inför studenten « The Drones Club

  15. Stefan skriver:

    Välskrivet och informativt! Tackar.

  16. Stefan skriver:

    Hittade dock en del stav- och formuleringsfel som drar ner det annars mycket goda intryck som texten ger (ta gärna bort det här inlägget efter att det har gjort sitt):

    ”De flesta konfektionskostymer är inte anpassade för att användas med riktiga hängslen vilket gör bälte är att rekommendera.

    Dubbelknäppt ska därtill aldrig bäras uppknäppt eller utan slips/fluga/plastrong, då det går emot dess formell natur.

    Om en kavaj har två eller tre knappar dikterar god sed att den nedersta av dessa aldrig knäppas.

    Anledningen till visas förkärlek till mittensprund är att de tycker att kavajen får en bättre silhuett ”

  17. Carl Falk skriver:

    Nu har jag i och för sig aldrig råkat ut för något liknande, men enligt en försäljare på en av de bättre herrekiperingarna i Stockholm förekommer det kavajer som är skräddade på ett sådant sätt att de går att justera ärmlängden på. Värt att tänka på om man köper sin kavaj i en butik som saknar skrädderi.

  18. Algy skriver:

    Trevlig artikel, men aj aj aj – inte kasta skit på den svarta kostymen. En högt knäppt kavaj och ett par välskräddade byxor med smal fotvidd gör sig alldeles utmärkt i nattsvart. Jag anser faktiskt att den mörkblå kostymen är betydligt mer suspekt då det är mycket svårare i kombinationshänseende. Att enbart dödgrävare bär svart kostym är givetvis inte sant, hela Londons finansdistrikt vrider sig ursinnigt inför detta påstående.

    Jag vill också slå ett slag för den fyrknäppta kavajen i kraftig ull (över 250 gram) med mittsprund och klädda knappar. Mycket elegant!

    What ho,

    /Algy

  19. Fredrik skriver:

    Finns butik i Sverige eller i England som har sortiment hemma av alla storlekar på kavajer och byxor, t.ex. 47 tum, inte bara 46 och 48, om man inte vill beställa måttsytt?

    Tack på förhand för tips!

  20. Fläderblom skriver:

    Min frack har inga ficklock, ej heller min smoking. De har passpoalfickor. Mina tweedkavajer har ficklock. Att locklöshet indikerar sportighet gäller tydligen inte alltid.

  21. Ego skriver:

    Köpte en kostym häromdagen, som ofta förekommer är ett emblem fast sytt i slutet av vänster arm innehållande klädmärkets namn.

    Min fråga är följande.
    Bör man sprätta bort denna lapp, då det möjligen kan ge ett ”wanna bee” intryck eller behålla den på. Vad är praxis?

    Med vänliga hälsningar

  22. Pingback: Din klädsel – ett marknadsföringsverktyg | En blog kring frilansande och företagande | Okeli frilans

  23. Pingback: Kostymen och kroppsformen: #1 Korta och breda män. « The Drones Club

  24. otob skriver:

    Tack för en mycket läsvärd guide.
    Jag hade vägarna förbi en liten butik idag och fick syn på en kostym av märket Ted Lapidus. Är detta ett märke ni har någon erfarenhet av, och möjligen kan ge någon liten kommentar om?
    Tack igen för en intressant blogg.

  25. Timmy skriver:

    Hej!

    Jag letar efter en kostym nu till studenten, får jag något helt okej i prisklassen 3 – 5 tusen? Då tänker jag mig Byxa, Skjorta och kavaj, kanske slips också?
    Vart skall jag leta? Bor i Göteborg så finns ju hel del affärer.
    Föredrar att gå någonstans där de vet va dem snackar om för jag har aldrig burit en kostym förut och den skall ju sitta bra, inte bara massa säljsnack!

    Märke är relativt oväsentligt, så länge de inte är dressman kanske?

    Tack på förhand! Mvh Timmy

  26. Pingback: Kostym till studenten — Dintonåring.se

  27. Abraham skriver:

    Hej!

    Hittade denna sida av en slump på Google.se

    Tyckte att denna text var väldigt informativ. Den sparar jag i favoriter!

    Tack

  28. Gussie skriver:

    Eftersom det då och då kommer frågor om märken och kvalitet etc. tänkte jag skriva något kort om det. Den längre utläggningen hittar du här (http://thedronesclub.nu/2008/07/16/skillnaden-mellan-olika-typer-av-kostymer/).

    Även om jag i grund och botten motsätter mig att sätta likhetstecken mellan pris och kvalitet (det finns för många undantag) så kan man generellt dela upp kvalitet i kostymer i olika prisintervaller.

    Upp till 2500 kr: Dessa kostymer är så pass billiga eftersom tillverkarna ofta tagit en och ofta flera besparingsåtgärder. Ett tyg som är av låg kvalitet är ofta det vanligaste (eftersom man där kan spara stora pengar) men dålig sömnad och passform (d.v.s. man lagt ner lite arbete på att få fram bra storleks-mönster) är inte heller ovanligt.

    2500 kr – 7000 kr: Det vill säga nästa alla vanliga konfektionskostymer. Inom detta prisintervall finns det få konkreta kvalitetsskillnader (undantag finns förstås!) utan ofta är det ett helt okej tyg som används och ett visst arbete har gått in i designen. Den konkreta skillnaden i pris mellan 3000 kr kavajen och 7000 kr kavajen är ofta märket. Med märket kan (OBS! kan) komma en snyggare skärning och bättre passform men det är inget självklart.

    7000 kr och uppåt (konfektion): Ligger priset över 7000 kr (ofta närmare 9000 kr om man ska titta generellt) så kan (OBS! kan) vi kommit uppåt ett snäpp i kvalitet. Då har du i handen i kostym med ett handsytt mellanlägg ifrån en världskänd kostymtillverkare.

    7000 kr och uppåt (måttsytt): Är man beredd att betala 7000 kr eller mer kan man få en måttsydd kostym. En sådan kommer sitta väl mot kroppen och har ofta en bra detaljrikedom. Är du beredd att lägga över 12.000 så får du en måttsydd kostym ifrån en värkdsledande tillverkare.

    30.000 kr och uppåt: Skräddarsydd kostym tillverkade just för dig av skråanslutna hantverkare.

    Vad betyder det här för den som ska köpa sin första kostym (eller studentkostym)? Jo först och främst: Strunta i märket! Sök istället efter god passform. Om du står i valet och kvalet mellan en kostym för 2500 kr och en för 3500 kr och de är hyfsat lika köp den för 2500 kr och låt en skräddare sy den närmare perfektion för de 1000 kr du har kvar.

    Hittar du inget bra i din stad titta in på Drönarbutikerna på nätet (http://thedronesclub.nu/dronarbutiker/). De har ofta bättre utbud och priser än de svenska.

  29. Rikard Wallner skriver:

    Otroligt bra inlägg, hjälper väldigt mycket inför den stundande studenten. (hehe)
    Kom hit med hjälp av toppen, vet inte om ni har sett detta http://toppen.nu/kostymer-på-nätet.html

  30. Herrskräddaren skriver:

    Hej!
    Vilken fantastiskt sida med mycket spännande att läsa. Däremot verkar ni inte ha helt koll på läget inom alla områden. En skräddare behöver inte vara en man! En liten justering i texten om ärmlängden skulle vara önskvärt. t.ex. ”bör du ta med kostymen till en skräddare som justerar ärmlängden åt dig.”

    Bästa Hälsningar

  31. Andreas skriver:

    Är på jakt efter en blå kostym och fastnade för denna i en butik jag kollade i. Kostar ca 5k. Vad anser ni i denna prisklassen, är denna vettig eller ska jag kolla på något annat?

    http://store-us.hugoboss.com/mens-suits/amaro/heise-suits/hbna50182029,en_US,pd.html#!size%3DUS_40S%26color%3D401_Dark-Blue

    • Archibald skriver:

      Hej. Jag har ingen egen erfarenhet av Boss kostymer, men har en bekant som inte riktigt tyckt de varit värda det höga priset. Efter att ha tittat på modellen du länkade till, tycker jag du ska prova en av engelska T.M. Lewins slim fit kostymer istället. Troligtvis bra mycket mer kostym för pengarna, och jag vågar påstå att de har en riktigt bra passform.

      Om du är en storlek 48, ska du köpa en engelsk 38R, där ‘R’ står för ”Regular” i längd (passar dig om du är mellan 180 – 185cm). Byxorna säljs efter tumstorlek i midja. Om du använder jeans som sitter vid midjan, och inte nere i knävecken, ska du köpa samma midjestorlek som för dessa.

  32. Kel Varnsen skriver:

    Det där med material kan vara besynnerligt, ex har jag ett bra tag nu kört Oscar Jacobsons ull kostymer, nu är det så att det angenäma har inträffat att jag tränat ner mg ca 10 kg i vikt sedan i augusti och lämnat C52 & C104 till förmån för C50/C100. Dock är det det inte jättekul för plånboken att behöva köpa nya kostymer, framför allt inte när det är interim kostymer tills jag planat ut. Jag har tittat på Brothers kostymer i Ryder serien vilka kvalar in i epitetet prisvärt då deras storlek 50 sitter mycket bra på mig, dock är de kostymerna en ullblandning 3% Elastan, 37% Polyester, 60% Ull vilket gör mig tveksam. När jag rotade igenom garderoben hittade jag en ”gammal” svart formell Tiger kostym i storlek 48 som bars innan (troligtvis införskaffad vintern 2006 eller 2007) de två barnen kom till världen och förfallet tilltog. Denna kostym har en liknande material sammansättning som Riley Ryder men var betydligt dyrare, vilket stöder tesen i huvudtexten.

    Nu till min egentliga fråga, för att komma billigt undan så är kanske Riley Ryder en bra kompromiss, trotts material sammansättning? Jag är bara grymt tveksam till andningsförmågan i en sådan kostym, dvs att jag blir onödigt varm innefrån? Mina Oscar Jacobson har inte haft detta problemet, inte ens den lite tjockare blazern i herringbone (inte deras Tweed blazer). Mitt interim basbehov är två stycken kostymer, varav en svart.

    Jag har provat Brothers Tailoring Club men dessa är för tighta för mig i storlek 50 och storlek 52 sitter inte bra alls. Jag gillar för övrigt Tailoring Club kostymerna mycket (blir med säkerhet ett par från Tailoring Clun när viktresan nedåt planat ut).

    • Archibald skriver:

      Jag har själv några kostymer med syntet inblandat i tyget. Om Brothers kostymer sitter bra och du trivs med dem, tycker jag de låter som en bra lösning idin situation. Kika annars på tmlewin.co.uk. Ulltyger, bra snitt, och maskinsydd halvkanvas till brotherspriser.

      En engelsk kavaj storlek 40, motsvarar en svensk stl. 50. De finns sedan i tre olika längder, short, regular och long. Byxorna säljs enligt tumstorlek i midjan.

  33. Alexander skriver:

    Först och främst vill jag säga att The Drones Club är en underbar sida med riktigt bra innehåll!

    I vilket fall; Jag har fått hem en kostym från Suitsupply. Jag tror att den sitter bra i de flesta områdena MEN när jag sitter ner stramar det åt vid rumpan/skrevområdet och låren. Är det möjligt att ändra detta hos en skräddare? Jag vill dock understryka att den inte är för tight i midjan.

    • Archibald skriver:

      Förlåt några inledande frågor då jag inte har någon som aning om dina grundkunskaper: Är det byxorna eller kavajen? Kavajen skall alltid vara uppknäppt då du sitter ned.

      • Alexander Skafte skriver:

        Oj då! Det jag menade var byxorna, ber om ursäkt för min otydlighet.

        Här är några bilder på kostymen, om det underlättar.
        http://imgur.com/a/bWgcW#0

      • Archibald skriver:

        Det var en stilig blå färg! Ska normalt inte vara några problem att lägga ut byxorna i midjan, vilket borde avhjälpa problemen i den trakten. Vidare ska en bra kostym även ha tyg så att den går att släppa ut lite i benvidden. Borde max kosta 3-400 för att justera både midja både ben hos en vettig ändringsskräddare.

      • Alexander skriver:

        Tack för svar! Jag tycker om färgen väldigt mycket. Jag skall ta mig till en skräddare snarast; de borde väl veta vad man kan göra åt problemet. Annars blir det att skicka tillbaka kostymen till Suitsupply. Kan ni rekommendera någon bra herrekipering där man kan hitta prisvärda kostymer i Göteborg. Vill liksom undvika Tiger of Sweden, Boss och liknande, då jag hört att dessa tar överpriser. Min budget ligger väl på 3000, 3500 kronor. Fast det kanske är en dåligt vald prisklass…

        (Hoppas det är OK att jag är så frågvis, annars får ni för all del be mig sluta. Och det gick inte att svara på kommentaren från ”maj 5, 2013 kl. 4:21”, så jag svarar här på en tidigare. Förlåt för förvirringen jag skapar…)

      • Archibald skriver:

        Ingen fara. Alla frågor är välkomna, och vi svarar i mån av tid.

        Min vanliga rekommendation i den prisklassen, är att du tar en titt på T.M. Lewins kostymer över nätet. Annars ska du definitivt ge The Tailoring Clubs kostymer på Brothers en chans. De är mycket smalt skurna. Om man gillar snittet, är de dock i mina ögon några av de mest prisvärda kostymerna på den svenska marknaden just nu, i prisklassen du nämner.

      • Alexander Skafte skriver:

        Toppen, då kommer jag plåga er med fler frågor så småningom!

        Jag har kollat lite på TM Lewins kostymer, men det verkar så svårt att få rätt storlek första gången. Är inte sugen på att skicka tillbaka och betala massa fraktkostnader om kostymen inte passar. Där har ju Suitsupply en fördel med gratis frakt vid köp över 100 euro (jag tror gränsen går där i alla fall.)

        The Tailoring Club alltså? Har bara hört talas om det i Klassisk Stil-forumet på Flashback, men har aldrig undersökt det närmare. Verkar som att det finns butiker i både min stad och Göteborg, får väl undersöka det närmare. Men det är alltså 100% naturmaterial och vettig längd på kavajen eller?

      • Archibald skriver:

        Då du formulerar frågan på det viset, anar jag att du riskerar uppleva TTCs kavajer som för korta. I min värld ligger ”vettig”, mycket in the eye of the beholder 😉

        Själv är jag väldigt förtjust i deras plagg. Här är en tweedkostym från TTC som exempel.

        Jag tror jag har kikat förbi det klassiska stilforumet på Flashback vid något enstaka tillfälle. Det föreföll där och då vara en intressant mötesplats, med många starka åsikter om vad som skulle anses som rätt och fel. Inte riktigt min kopp té 🙂

  34. Jonas skriver:

    Stämmer verkligen bröstmåttet/2=kostymstorlek? Jag har ganska precis 100 cm i bröstmått och storlek 50 ser hemsk ut över axlarna och runt bröstet på mig. Storlek 44 eller 46 sitter bra på mig (hellre 44 än 46) men 50 är riktigt fel. Finns det någon vettig tabell som visar bröstmått i centimeter, EU-storlek och UK-storlek? Alla jag hittar visar samma (vilka alltså måste vara fel) dvs att jag ska har storlek UK40 eller EU50, vilket jag verkligen inte har. Det är ju inte ens en tumregel, då den missar på tre storlekar! Ändå hittar jag samma ”tumregel” var jag än tittar.

    • Jonas skriver:

      Jag glömde skriva att min kavaj som är av storlek EU46 är 49 cm mellan sömmarna under armarna, alltså 98 cm i omkrets ungefär, vilket skulle indikera en EU49, vilket den förstås inte är. Är det bara jag som upplevt detta? Jag antar att det jag egentligen försöker säga är att UK X inte är EU X+10, helt enkelt.

      • Gussie skriver:

        Det går aldrig att överföra storleken mellan två olika märken och förvänta sig att de ska sitta likadant. Olika märken har olika måtttabeller. Men UKX är EUX+10. Vilket dock inte betyder att en kavaj som är producerad för Storbritannien i storlek UK40 är likadan i storleken som en kavaj producerad för Sverige i storlek EU50.

    • Gussie skriver:

      Hej Jonas,

      Vi är alla olika i vår kroppsform och ibland stämmer inte tumreglerna. Det finns inte heller några standardiserade tabeller utan olika märken använder olika gradering.

      Jag ställer mig dock lite skeptisk emot att du har 100 cm i bröstomgång och passar i storlek 44. Det låter helt fel i mina öron.

      • Jonas skriver:

        EU46 sitter bäst, absolut, men jag provade en EU44 som satt väldigt bra. Som du säger skiljer det mellan olika tillverkare. Skulle jag med mina 100 cm ta på mig en EU50, så skulle det finnas tillräckligt med tyg över runt bröstet, för att jag skulle rymma en champagneflaska i innerfickan. Jag kan köpa att rätt storlek är UKX= bröstmåttet i cm/2 – 10, men inte att EUX = bröstmåttet i cm/2.

        Mät på dina egna kavajer och kolla huruvida deras omkretser är samma som EUX/2. Jag tror inte att det kommer att stämma. Min EU46 från Cavaliere är knappt 100 cm (c:a 99 cm) i omkrets och hade tumregeln stämt något så när hade jag kunnat köpa allt från 88 cm till 96 cm, inte 99 cm.

  35. Jan Granstrand skriver:

    Hej.
    jag har en mörkgrå ”randig” kostym med rostfärgade diskreta ränder i,lite vida byxben och slag på.Nu till min fråga,är den hopplöst omodern?
    Med vänlig hälsning
    Jan Granstrand.

Lämna en kommentar