Kostymen och kroppsformen#2: Den längre mannen.

I många avseenden kan man vända på resonemanget i mitt förra inlägg om kostymer för kortare män, och hitta fördelarna för den mer långsmale mannen. Grundtanken i denna diskussion är nu att istället skapa en illusion av bredd i proportion till en lång och smal gestalt. Detaljer som diskret men effektivt skapar hållplatser på den visuellt långa sträckan från skjortkrage till randsöm är till fördel för en lång man. Vidare skapas ett intryck av bredd genom detaljer som förstärker de horisontella linjerna i plaggen. Mönster, kavajslag och fickor fyller återigen en viktig funktion.

Till att börja med tjänar en längre man på att bära kostymer av tyngre tygkvalitéer som flanell och tweed. Dessa kan fördelaktigt förstärka intrycket av bredd och volym. Dessa är av naturliga orsaker inte helt lättburna sommartid, vilket gör att synintrycket får balanseras via andra detaljer på kostymen. Kavajfickorna är en bra sådan. Överkanten på kavajens frontfickor bör vara placerade något ovanför den nedersta knappen. Detta minskar avståndet till axelparti och bröstficka, vilket effektivt maskerar en lång och gänglig överkropp.

Gällande knäppning är tvåknäppta kavajer en fördel för längre personer. Långsmala män tjänar sällan på att bära högknäppta kostymer, då den ökade mängden kostymtyg från nederkant till punkten där kavajslagen ligger möts förstärker lodlinjen, och därmed ett långsmalt visuellt intryck. Högknäppta kavajer ökar med andra ord intrycket av längd och passar därmed ofta bättre på kortare personer. Gällande slagbredd på kavajen, riskerar långa smala slag att också få bäraren att se smalare ut.

Fördelaktigt tvåknäppt med vettig slagbredd

Varför DB, och tvärrandiga slipsar, bör bäras av längre män.


Dubbelknäppta kavajer förstärker intrycket av vidd och blir ofta ett bra val för längre män. Framförallt då de spetsiga slag som hör kavajtypen till, så kallade ”peaked lapels”, sätter fokus på och förstärker horisontallinjen och därmed också intrycket av bredd. Av samma orsaker är en dubbelknäppt kavaj ofta mindre lyckad för kortare män.

Skjortor, slipsar och mönster
Turndownkragar med långsmala kragsnibbar ger ett utdraget synintryck. I kombination med en smal slips är de enligt teorin en visuell svältkur. Klubbränder på slipsen, kavajsnitt och andra detaljer kan balansera upp. En skjortkrage med aningen mer spread, i kombination med en omsorgsfullt vald slipspredd kan kraftigt öka intrycket av bredd.

Rutmönstrade skjortor är fördelaktiga då rutmänstret förstärker illusionen av bredd på ett positivt sätt då bäraren saknar detts fysiskt. Rutiga kostymer med mönster som windowpanes och glencheck är ett mycket bra alternativ för långsmala kostymbärare.

Den längre mannen tjänar ofta visuellt på att bära intensiva mönster i sitt val av accessoarer. Klubb- och tvärrandiga slipsar balanserar synintrycket av en lång överkropp, och exempelvis en paisleymönstrad näsduk i bröstfickan skapar önnu en hållplats då blicken följer den vertikala kroppslinjen.

Generellt sägs det att långrandigt är mindre smickrande för långa smala män. Samtidigt är jag själv barnsligt förtjust i bengal stripes och kritstreck i kombination med 78 kilo fördelade på 186cm. Jag lever dock i övertygelsen att långrandiga mönsters avsmalnande effekt kan balanseras upp av väl valda övriga detaljer som slipsmönster och näsdukar, samt via rätt utformning på slag, en markerad midja och andra detaljer nämnda ovan.

Långrandigt, balanserat av bra slag, snitt och detaljplacering

Byxor
Gällande val av byxor, kan det generellt sägas att en kortare benlängd fungerar bättre på längre män än på kortare. Ett kortare byxben balanserar och förkortar intrycket den långa kroppen, på samma sätt som ett längre byxben förstärker det. Med kortare benlängd tänker jag en variant där byxan nätt och jämt ligger mot skolädret när bäraren står stilla, utan att vila så mycket på skon att pressvecket bryts. Inte en längd som avslöjar om vaderna därunder är vältränade eller ej.

I mitt tycke bör dock en något kortare benlängd helst inte kombineras med en låg byxmidja, utan helst med en modell som sitter något högre upp, i den naturliga midjan och inte på höften. Kan inte precisera direkt varför, men låg midja ihop med kortare benlängd ger mig starkt känslan och intrycket av krympta byxor. I värsta fall ger en lägre midja även intrycket av en oproportionerligt stor överkropp, vilket sellan ser bra ut, såvida man inte redan har väldigt långa ben och liten överkropp av naturen.

Byxben med slag

Slag på byxbenen är en fördel för långsmala män, då dessa delar av lodlinjen på ett fördelaktigt sätt. De kan i mitt tycke även vara en upplivande detalj i rätt utförande. Ett par korta vida byxor med dubbla frontveck och smala slag nedtill är för mig sinnebilden av ett mindre lyckat val. Märkligt nog ofta sett på kortare herrar med välmatad rondör. På ett par mer rakt skurna byxor med flat front, gör sig ett par aningen bredare slag riktigt bra.

Gällande alternativet udda kavaj och byxor, är detta ett lysande alternativ för långa och smala personer. Kombinationen utgör ytterligare en metod att dela av lodlinjen med över och underdel i olika färger, mönster eller material. En i mitt tycke underskattad variant är rutiga byxor till enfärgad kavaj.

* * *

Bider källa: Vintage Revival

Undantaget bilden på den lille mannen i dubbelknäppt, samt den översta från Z Zegna.

Detta inlägg publicerades i Stil, Stilråd och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Kostymen och kroppsformen#2: Den längre mannen.

  1. Ewelinn skriver:

    Hur som helst…så är en man i kostym supersexig 🙂

  2. Saint Simon skriver:

    Apropå den mellanlånge kroppen söker jag tips på prisvärda skjortmakare.

    Jag fick nyss hem min första Charles Tyrwhitt-skjorta, tailored fit, UK stl 16/35. Tyvärr upplevde jag den som alldeles för vid på min 183 cm och 85 kg stora kropp, såväl runt byst/mage/rygg som ärmarna. Kragen satt fint men det är föga hjälp när man sällan bär slips.

    Vad jag vet har CT väl ingen modell med smalare passform än Tailored Fit? Vet någon om TM Lewin har smalare alternativ än CT?

    Tack på förhand, och tack för många läsvärda artiklar och diskussioner. Håller på att arbeta mig igenom arkiven.

    MVH – Saint Simon

    • Alistair skriver:

      Saint Simon,

      Jag har ”normal” och balanserad kroppsform resp. vikt men det är ändå mycket sällan jag hittar konfektionsskjortor som sitter perfekt från start (perfekt= som jag vill att de skall sitta).
      Oftast är de, som du ger uttryck för, för vida.

      De flesta kvalitetsskjortor är dock förberedda för tillpassning, ofta med två förberedda ”veck” på V resp H backsida sida där ryggstycket är fäst vid skulderpartiet. Att ta in skjortan är därvidlag mycket enkelt (nästan så enkelt man kan göra det själv med en symaskin, strykjärn och lite nålar).

      För egen del är därför ärmlängd (vilket iofs också går att efterjustera men det är svårare) och kragvidd avgörande vid utprovning i butik. Skulle bålvidden vara för bred så löses det enkelt enligt ovan.

      Som slutkläm vill jag framhålla att det överlag är mycket få konfektionerade klädesplagg där passning är mycket viktig (kostymer, byxor, kavajer & skjortor) som inte behöver justeras i efterhand för att sitta tillräckligt bra.

      MVH
      ~Alistair

    • J.T. skriver:

      Jag har provat både CT och TM Lewin och kan säga att TM Lewins slim fit är smalare än CT’s dito. Vill du ha ännu smalare så ska du prova John Francomb-skjortorna från TML. Det är det närmaste du kommer svensk slim-fit (Eton, Stenströms m.fl)

  3. Erik skriver:

    Hatten av för ett riktigt välskrivet och informativt inlägg. Kul med längre och mer djuplodande texter.

  4. Retsirc Grebtton-Keith skriver:

    I det här sammanhanget kan det vara värt att framhålla vikten av slipsens knytning. En windsor-slipsknut breddar utseendet, speciellt om det är ett tjockt sidentyg, medan en engelsk slipsknut ger ett mer avsmalnande intryck. På samma sätt som en rosett ger ett bredare helhetsintrycket. Något att tänka på om huvudformen är mycket kraftigt eller påfallande långsmalt.

  5. sr peter skriver:

    Kvinnorna ler på ett trevligt sätt när vi män bär kostym så varför inte.

  6. Monty skriver:

    Trevligt inlägg, kul med mer djupgående artiklar ibland. Jag har en fråga till er drönare, det råkar inte vara någon som vet vart man kan hitta en grå dubbelknäppt kostym till ett rimligt pris, typ för 6000?

  7. Daniel skriver:

    Jag tycker ofta att det verkar som om väldigt många gör precis tvärtom, istället för att balansera sin längd så förstärker de den och det samma gäller för mannen som saknar lite längd. Jag tycker mig ofta se runda korta män med breda slipsar , breda slag och rejäl spread och inga ränder i kostymen och den gänglige mannen som gillar kritstrecksrandigt och trådsmala slipsar.

  8. Pingback: Kostymen och kroppsformen: #1 Den kortare mannen « The Drones Club

  9. Pingback: Kostymen och kroppsformen#3: Kavajlängd | The Drones Club

Lämna en kommentar